Cinema i valors

 Aquest espai vol oferir orientació i recomanacions sobre pel·lícules i documents audiovisuals que puguin treballar-se a la catequesi o en grups de infants, joves, adolescents o pares (que a tothom li agrada el cinema, no?).

 • Els Deu Manaments.  La clàssica de C. B. de Mille, amb el Chalton Heston fent de Moisés. La fitxa està dissenyada per treballar amb infants de catequesi.

La Puput explica coses sorprenents.
La petita Puput presenta la història del Nadal duna manera que no es pot imitar.
Tothom hi apareix: Zacaries, Elisabet i el petit Joan: Josep, Maria i e nen Jesús: els pastors i els seus ramats; els astròlegs que viatgen en camell i el sorut rei Hoodes. Una història que ha canviat el ´món té un començament admirable.

La Història del Nadal. Barcelona, Ed. Claret, 2005.

La història de la Pasqua.jpgLa història de la Pasqua

La Puput explica històries de la Bíblia

La Puput ha tornat. La petita Puput, a la qual ja coneixem explicant la Història de Nadal, té més coses sorprenents que contar-nos.
Jesús guareix als malalts i explica que Déu estima als homes i a les dones, als nens i a les nenes. Quan s’acosta amb els seus amics a Jerusalem, es precipiten els esdeveniments. Al final, els homes i dones que han acompanyat a Jesús saben que ha vençut a la mort i ha ressuscitat.
Idiomes: Català, Castellà
Durada: 19-20 minuts

La història de la Pasqua. Barcelona, Ed. Claret. 2006

LA META ES EL CAMINO A SEGUIR

Conte sobre la descoberta de la vocació. És una col·laboració amb l’aula hospitalària de l’Arnau de Vilanova de Lleida. Narrat per la pròpia autora i amb il·lustracions dels infants-pacients de l’aula.

Castillo Meléndez, Toñy. La meta es el camino a seguir (en Cuentos de la Luna). Toñy Castillo Meléndez, 2015.

 Resultat d'imatges de la vida de Jesús explicada por los niños La Biblia: La historia de Jesús para niños

Aquesta és la història de Jesús vista al través dels ulls de nens que podien haver viscut en el període de temps en que Jesús va viure a la terra.

Segueix les vides d’en Benjamin, Caleb, Sarah, Joel, Leah i Nathan quan vivien a Jerusalem cap a l’any 30 després de Crist.

Escolta les històries de l’home de Nazaret que cura els malalts i ressuscita els morts. Aquests nens intenten donar sentit a tot això: alguns d’ells venen de famílies que creuen en Jesús com a fill de Déu, d’altres de famílies que no ho creuen. Els nens de totes les edats gaudiran d’aquest relat sobre la veritable història de Jesús vista des de la perspectiva d’un nen.

La Biblia. La historia de Jesús para niños, Jonathan Smith, 2012, https://youtu.be/Pw2oQmT5Fkg. Últim accés: 5 Mar. 2017.

Calvin College openURL resolver

  Lightheaded

Suggerent curt (5 min. 08 segons) de Mike Dacko, que pot donar peu a varies lectures. Humanoides de cera adoren la flama que els va donar vida, i després s’arrisquen per a investigar l’espai exterior atrets per un temptador horitzó. “Sers altruistes -segons l’autor-, que sacrifiquen el que saben i es converteixen en el que són”.

Es pot observar en aquest vídeo els talents creatius, científics i en tot allò que hagi tingut un somni o una meta en la vida. Apte per una reflexió i diàleg oberts per adolescents o joves, no amb nens. 

A partir del valor simbòlic de la narració fílmica, es pot parlar de:

 • la vocació: crida, invitació a anar més lluny, ser llum per a altres.
 • la iniciativa juvenil de sortir de la zona de confort i perseguir un alt ideal.
 • la inquietud per la recerca de la veritat, o de la fe, que plantegen els dubtes.
 • la conveniencia de no precipitar-se en llançar-se a l’acció abans d’una preparació i maduresa suficient.
 • la grandesa de summa esforços a una empresa o a una investigació i que sigui un altre qui arribi l’objectiu final.
 • el coratge d’arriscar per un camí d’incertidumbre.
 • el coratge de lluitar per un món que somiem més just, i a no quedar-nos quiets.
 • el treball d’aquelles vides que han servit per a despertar la intel·ligència i la curiositat dels demés i per a inspirar a altres el desig de sortir i explorar la veritat del que ens rodeja, “focs que han encès altres focs”.

Pot treballar-se també la pel·lícula com metàfora de la vida: l’evolució i el progrés que avançant recolzats en l’èxit en alguns dels éssers vivents, però també amb la col·laboració anònima i sacrifici (aparent fracàs) d’altres.

També es pot treballar:

 • que fiquin títol a la película.
 • crear una narració simbólica a partir del suposat de què el ciri inicial és la família, interpretant les decisions i actituds de cada nino de cera (en la família neix i cree la vida…vida infantil joiosa i juganera… en un moment determinat de temps els fills descobreixen que hi ha un horitzó fora del seu niu…etc.).
 • expressar en poques paraules el missatge que haurà volgut transmetre l’autor.

 

Dacko, Mike, escritor. Lightheaded , Youtube, 2011, https://youtu.be/oCpWbuKwlPc. Últim accés:  5 Mar. 2017.

 

Resultado de imagen de abraham e isaac

Història d’Abraham 

Durada: 25.25 min

 

 

 

Col·lecció “Grandes héroes y leyendas de la Biblia”

Grandes héroes y leyendas de la Biblia. Chile, Youtube, 2011, https://www.youtube.com/channel/UCI3nFGIusWs_9SEm7ubqlzA.

En aquesta página trobareu un seguit de videos sobre diferents fets bíblics, es tracta d’un canal de Youtube respaldat pels Testimonis de Jehova de Chile.

 

Resultado de imagen de el jardin del edenEl jardin del Eden

“En el començament, Déu creà el cel i la terra…” Amb aquestes paraules comença la història bíblica de la creació. Déu va crear a totes les criatures vivents en la terra i en l’aigua, i després va crear a l’home a la seva imatge i semblança.

Adam i Eva són expulsats del Jardí de l’Eden quan, temptats per la serp, ambdós provem la fruita de l’Àrbre del Coneixement. Història que reflexa la nostra pròpia lluita per sobreviure i l’esperança de retrobar-nos amb Déu en el Paradís.

Durada: 46.43 min.

 

Resultado de imagen de José y la Túnica Sagrada

 José y la Túnica Sagrada

Per l’enveja dels seus germans venen a Josep com esclau a Egipte. Però seu do d’interpretar els somnis, l’atorga un cert poder. La seva fe en Déu, el seu coratge i la seva compassió al perdonar als seus germans, el converteixen en un dels herois de l’Antic Testament.

Durada: 44.39 min

 

 

Resultado de imagen de La história de Moises

La història de Moisés

Uns dels millors relats de l’Antic Testimoni. Déu crida a Moisés per a dirigir al poble d’Israel cap a la llibertat i fugir de l’opressió d’Egipte. El camí és llarg i perills, molts dubten d’ell, però amb la seva fe i l’ajuda de Déu ho aconseguirà.

Durada: 45.35 min

 

 

 Josué y la Batalla de Jericó 

Després de 40 anys, el poble d’Israel es prepara per entrar a la terra promesa, però Moisés mort i Josué ocupà el seu lloc. Déu li recompensa per la seva gran fe i li revela un pla que permetrà als israelites entrar a la ciutat de Jericó.

Durada: 43.14 min.

 

Resultado de imagen de Sansón y Dalila

Sansón y Dalila

Samso, heroi del seu poble, cau seduït pel fals amor i els enganys de Dalila. Per ella, s’aparta de la fe i Déu el castiga, traient-li la força. Finalment, el seu coratge i el seu penediment faran que els seus pecats es redimeixen.

Durada: 45.12 min.

 

 

Resultado de imagen de Sodoma y Gomorra Sodoma y Gomorra

La destrucció de Sodoma i Gomorra és un exemple del càstig que Déu infligeix als pecadors.

A la vegada, la preciosa història d’Abraham, els seus descendents crearan una gran nació, es exemple de com Déu recompensa als homes de bona voluntat.

Durada: 44.56 min.

 

Resultado de imagen de Daniel y la guarida del león

Daniel y la guarida del León

L’exercit de Babilonia envaeix Jerusalem.

Daniel fou fet presoner. Es revela contra la llei de Babilonia  per no desobeir a Déu. Per això, es tancat en el cau d’un lleó, del que sortirà amb l’ajuda de la seva fe, guanyant-se així el respecte de tothom.

Durada: 42.34 min.

 

Resultat d'imatges de david y goliat

David y Goliat

David, un simple pastor, està destinat a ser el rei d’Israel. Per a provar la seva valentia davant de Déu, s’ha afrontar a Goliat, un temut gegant al que derrota sense l’ajuda de ningú. Però aquest no és l’únic obstacle que tindrà que salvar, amb l’ajuda de la seva fe.

Durada: 41.01 min.

 

Resultat d'imatges de jonás y a ballena

Jonás y la ballena

Jonas odia als assiris, per haver sotmès al seu poble. Tot i així, Déu l’ordena que vagi davant d’ells i els convenci per a que acullin la fe. Però Jonas vol que els assiris sofreixin i intenta eludir el manament. El que li farà patir la colera de Déu.

Durada: 43.21 min

 

Resultat d'imatges de jonás y a ballena

La Natividad

Preciosa historia que narra el naixement del Nen Jesús, el Redemptor de la Humanitat. Àngels descendent del cel per anunciar la bona nova, els homes s’omplen d’esperança i aquells que volen acabar amb la seva vida, seran combatuts….

Durada: 46.33 min.

 

Resultat d'imatges de jonás y a ballena

Los milagros de Jesús 

La Bíblia està plena de miracles. Els que aquí es relaten, com el guariment dels malalts, la multiplicació dels peixos, etc tenen una especial importància, doncs revelen la Divinitat de Jesús, el Fill escollit per Déu per la salvació de l’home.

Durada: 46.35 min.

 

 

Resultat d'imatges de jonás y a ballena

Los apóstoles

Després de la mort de Jesús, els apòstols es dediquen a predicar la seva paraula i a realitzar miracles en nom de l’Esperit Sant. Tots són perseguits i amenaçats. Però no es desanimen en seguir convertint a la gent en la seva fe, inclús a aquells que els persegueixen.

Durada: 45.45 min

 

 

Resultat d'imatges de jonás y a ballena

La pasión

Encara que savia que els seus dies estan comptants, Jesús reuneix als seus deixebles en un últim sopar per a assegurar-los que estaran amb ells en forma d’Esperit.

Traït per Judes, es capturat pels soldats i crucificat. Però ressuscitarà al tercer dia.

Durada: 46.37 min.

 

 

Editorial Monte Tabor

Editorial  Monte Tabor

On pots troba molt material per la catequesi: dvd’s, llibres, diversos materials que et poden ser de molta utilitat.

 

Vídeos per treballar la intel·ligència emocional amb joves

Emocions En Joc! 

Presenta una serie d’emocions amb rostres que les reflejen.

Aquest novembre posem les emocions en joc. , Fundació Salut Alta https://vimeo.com/189234087. Últim accés: 5 Mar. 2017.

El poder de les emocions

Spot comercial tailandès d’una companyia d’assegurances que finalitza recomanant “Creu en la bondat”. “Repartir bones accions segurament no et fa famós, però si et gratifica amb valieses emocions”.

El poder de las emociones, Youtube (canal nn), 2014, https://youtu.be/_5QaDUWoZFc. últim accés: 5 Mar. 2017

 

Es tracta d’un spot publicitari d’un móvil, però que no diuen res del producte. Imatges juvenils, plens de vida i moviment, molt ràpides…i text. Tot un missatge d’imatges i text que atrau al món jove.

ZTE Blade V7 Be A Nower, Youtube (canal ZTE Spain), 2016, https://youtu.be/bd136oW4iP0. Últim accés:  5 Mar. 2017.

Es pot analitzar i valorar la proposta del text. Per què serveix com anunci si no diu res del producte? En los comentarios hi ha qui es queixa de què el móvil només es dedica un segon.

El extraño que vive con nosotros
Resultado de imagen de el extraño de vive con nosotros

Reflexions:

 • Valorar el “lloc  temps” que ocupa el televisor en la nostra família
 • Valorar, en relació amb els fills, alguns del advertiments que fa el vídeo. Influencia de la publicitat en general.
 • La casa nostra ara, l’estrany és un privilegiat que no s’ha se sotmetre a lleis, horaris, bones maneres, etc..?